Frågor och svar

Ventil- och termostatbytet i Robertshöjds samfällighetsförening

Varför ska alla termostater och ventiler bytas ut på våra element?

Rören som är utbytta i vårt värmesystem sträcker sig mellan vårt pannrum på Smörslottsgatan 90, under Robertshöjdsgatan och ut till en gavelfastighet i respektive radhuslänga. När detta rörsystem nu äntligen är tätt, krävs att alla fastigheter i radhusen byter ut sina ventiler och termostater för att sluta systemet ytterligare. Respektive radhus värmesystem är parallellkopplat, vilket gör att vi är beroende av varandra. De nya ventilerna på elementen går också att finjustera, vilket optimerar hela systemet. Om någon fastighet inte byter ut sina ventiler och termostater uppnår inte systemet sin optimala funktion.

Kommer detta byte att kosta fastighetsägarna något?

Bytet av termostater och ventiler ligger i samma entreprenad som bytet av rören. Det innebär att Robertshöjds Samfällighetsförening (det vill säga – alla vi tillsammans) tar hela kostnaden. Så nej, inga kostnader kommer att falla på enskilda fastighetsägare.

Skulle inte detta ha gjorts i vintras? Styrelsen gick ju ut med information om detta i december 2021.

Jo det stämmer. Vi började planera för detta redan för tio månader sedan. På grund av de läckor som uppstått i de nya rören och problemen med att identifiera dessa läckor har vi fått vänta med byte av termostater och ventiler. Visst, frustrerande, men inte mycket att göra åt nu.

Gäller fortfarande erbjudandet från Bravida att fastighetsägare kan anmäla intresse att byta ut trasiga radiatorer/ element, mot kostnad, i samband med bytet av termostater?

Nej. Dessvärre har inte Bravida möjlighet att stå kvar vid det erbjudandet. Tillsammans måste vi prioritera tempot i bytet av termostater och ventiler, vilket gör byten av radiatorer/ element omöjligt.

Varför ska det behöva ta två dagar per radhuslänga att byta ut termostaterna och ventilerna?

Styrelsen har vädjat till entreprenören, Bravida, att skapa ett flöde/ en tidsplan som gör att varje fastighetsägare bara blir drabbad under en dag. Detta har visat sig ogörligt då alla ventiler och termostater i åtta fastigheter med åtta till 10 element behöver bytas ut samtidigt, vilket kräver att systemet är avstängt. Detta innan vattnet sätts på igen för att finjustera ventiler och ta hand om eventuella småläckage.

Kommer värmen att vara avstängd i två dagar?

Ja. Värmen måste stängas av för att skiftet av ventiler och termostater ska kunna genomföras. Det är svårt att beräkna tidsåtgång och vi tar därför höjd i att det kan ta så lång tid som två dagar innan värmen kommer tillbaka – det kan eventuellt gå fortare. När värmen kommer tillbaka så hoppas vi att alla hus har en jämn temperatur i alla sina element.

Hur informerar styrelsen om bytet av termostater och ventiler?

En allmän information har gåt ut som PM till alla 232 brevlådor innehållande:

- Varför åtgärden behövs

- Tidsplan för arbetet

- Åtgärder som krävs i varje fastighet innan bytet kan ske. Arbetsyta på 1 meter m.m.

- Kontaktuppgifter vid frågor

Hemsidan www.robertshojd.se uppdateras kontinuerligt med information.

Facebook används för kort information med länk till hemsidan.

Två veckor innan arbetet ska genomföras kommer vi gå ut till de som har uppdaterade kontaktuppgifter via e-post, SMS eller med lapp i brevlådan till de som valt det.

När fastighetsägare väntar med eller avstår ifrån att återkoppla till styrelsen att ni tagit emot informationen och att ni kommer se till att någon är hemma de två dagarna arbetet sker så innebär det att vi måste söka upp er i bostaden. Detta för att säkerställa att ingen undgått informationen. En fastighet kan äventyra hela tidsplanen. Ett tidskrävande arbete som behöver minimeras.

Under vilka tider kommer hantverkarna, Bravida, behöva tillgång till min fastighet?

Varje radhuslänga har blivit informerade om vilka dagar Bravida behöver tillgång till er fastighet. Tidsplan finns också på hemsidan där den uppdateras med eventuella förändringar.

Arbetet kommer att pågå mellan 7.00 och 16.00 varje dag.

Om jag inte har möjlighet att vara hemma och öppna för hantverkarna då?

Hela projektet bygger på ett samarbete mellan fastighetsägarna/ medlemmarna, styrelsen och våra entreprenörer. Om ingen kan vara hemma och ta emot hantverkarna de angivna dagarna och tiderna föreslår vi att ni kommer överens med en granne som ni litar på och som har den möjligheten. Väljer ni att lämna nyckel till en granne är det viktigt att ni informerar styrelsen på styrelsen@robertshojd.se vem ni lämnar nyckeln till med kontaktuppgifter. Detta för att vi ska kunna nå dessa om förändringar inträffar i tidsplanen eller om någon olycka är framme.

Om jag inte, på grund av fysiska hinder, har möjlighet att skapa arbetsyta för hantverkarna – hur gör jag då?

Hantverkarna behöver en meters arbetsyta framför varje element. Undantaget är trånga utrymmet på toaletten där nere. Vid sidan av varje element behöver det finnas ca 30 cm fritt utrymme. Detta kan innebära att bokhyllor, sängar och dylikt behöver monteras ner eller flyttas. Ta hjälp av anhöriga, släkt, vänner eller grannar i första hand. Hittar du ingen annan lösning hör du av dig till styrelsen på styrelsen@robertshojd.se

Var ska jag höra av mig med frågor?

Har du frågor eller funderingar så tveka inte att kontakta styrelsen på styrelsen@robertshojd.se Du kan också ringa till någon av styrelseledamöterna:

Lars 0702-990226

Lena 073-0512868

Liselotte 0702-017995